iStock 584571550

9 svenske musikfestivaler du skal kende

Where’s The Music?


Hvor: Norrköbing
Hvornår: Februar
Tidligere optrædende: Soleima, Phlake, Shitkid, SEA, Myrkur, Sarah Klang, Rein, Kaliffa

Den svenske festival Where’s The Music afholdes hvert år i Norrköbing, og handler om at præsentere ny musik. Festivalen beskriver sig selv som et sted, du kommer og bliver forelsket i musik, som du aldrig har hørt før. Festivalens mål er at finde de bands, der står lige foran deres store gennembrud og vise dem til folk som de første. Festivalen afholdes på forskellige venues rundt omkring i Norrköping på alt lige fra balkoner til kirker, og den viser byen frem på bedste manér. Where’s The Music har også altid en masse skarpe emner på deres konferenceprogram, og i år 2017 var blandt andet digitaliseringen, syncs og pladeselskabernes rolle til debat. Festivalen strækker sig over tre dage i februar og viser både vækslaget fra de nordiske lande frem samt præsentere en række internationale navne.

Putte i Parken


Hvor: Linköping, Karlstad, Leksand, Örebro, Stockholm

Hvornår: Juni/juli
Tidligere optrædende: Veronica Maggio, Bottled in England, Ane Brun, Paramore, Petter, Gavin DeGraw, Kent, Kashmir, Rasmus Seebach.

Putte i Parken, også kaldet PIP, er en omrejsende festival, som i løbet af sommeren 2017 kommer til fem forskellige byer i Sverige og bliver hvert sted i tre dage. Det er en gratis festival, som henvender sig til alle aldre og ikke indsnævrer sig til én bestemt genre, men i stedet prøver at ramme bredt med et varierende musikprogram. Det ses også på de navne, som tidligere har optrådt på festivalen. Det er både større internationale navne som Paramore og N*E*R*D og upcoming, skandinaviske kunstnere som Thomas Stenström og Billie the Vision and the Dancers. Samtidig afholdes begivenhederne i smukke rammer. Festivalen blev første gang afholdt i år 2008 og blev i 2014 gratis for alle. I år 2016 havde PIP i alt ca. 250.000 besøgende fordelt på fire byer, hvor festivalens tre dage i Stockholm satte publikumsrekorden med 130.000 deltagere.

Way Out West


Hvor: Göteborg

Hvornår: August
Tidligere optrædende: ANOHNI, Daniel Norgren, Cat Power, Kendrick Lamar, Tame Impala, Bon Iver, The Black Keys, Prince, Janelle Monaé, Beach House, The xx, Grizzly Bear

Way Out West er en festival med fokus på alternativt musik inden for rock, pop, urban og elektronisk musik. Festivalen afvikles over tre dage i august og foregår i Slottskogen-parken i det centrale Göteborg. Det betyder, at når festivalområdet lukker ned om aftenen, fortsætter koncerter og festlighederne på lokale spillesteder og barer rundt omkring i byen. Musikprogrammet repræsenterer både nutiden og fremtidens talenter og byder derfor på både upcoming navne og de helt store internationale kunstnere på den alternative scene. Udover at gå til koncerter kan du som festivalgænger også overvære flere filmvisninger, kunstudstillinger og forelæsninger, og så går Way Out West meget op i bæredygtighed og dyrker en rendyrket vegetarisk madpolitik.

Rookiefestivalen


Hvor: Hulstfred

Hvornår: Oktober
Tidligere optrædende: Panda Da Panda, Ismen, Linda Pira, JOY

Rookiefestivalen (eller Rookie) er en indendørsfestival, som hvert år arrangeres af Linnéuniversitetets Music og Event Management-studerende. Som navnet antyder, sætter todagsfestivalen fokus på uetablerede, upcoming kunstnere og giver dem muligheden for at stå på den samme scene som større acts. Derfor kan du på Rookiefestivalen opleve fremtidens musiktalenter inden alle andre. Festivalen kan i nogen grad sammenlignes med den danske UHØRT festival, og giver alle bands muligheden for at ansøge om at spille. Helt enkelt arrangeres festivalen af ‘rookies’ for ‘rookies’.

Summerburst


Hvor: Göteborg, Stockholm

Hvornår: Juni
Tidligere optrædende: David Guetta, Calvin Harris, Avicii, Morten Breum

I starten af sommeren afholdes festivalen Summerburst, som er kendt for at være Sveriges største elektroniske festival med over 100.000 besøgende. Festivalen foregår først i Göteborg og tager senere til Sveriges hovedstad Stockholm. Summerburst byder hvert år på et stærkt elektronisk program, som varierer alt afhængig af, hvilken by, du vil til festival i. I Stockholm foregår festivalen på Gärdet, som er en tidligere bydel og det store udeareal giver mulighed for at skabe et kæmpe dansegulv. I Göteborg foregår festlighederne i Nordens næststørste stadion, Ullevi.

Into The Valley (Into The Factory) 


Hvor: Store Vika, Stockholm

Hvornår: August
Tidligere optrædende: The Black Madonna, Praslea, Nina Kravitz, Levon Vincent, La Fleur

Into the Valley er hovednavnet der dækker over en lang række festivaler, som bliver afholdt rundt omkring i verden. Tidligere har Into The Valley været afholdt i Dalhalla Rättvik, men i år er det anderledes. I 2017 vil festivalen hedde Into The Factory, og finde sted på Store Vika, en industripark lige uden for Stockholm. Festivalen er skabt for at hylde den elektroniske musicscene, og de elektroniske navne, der findes i Sverige. I august vil Store Vika blive transformeret. De store fabriksbygninger og ciloer vil forblive der, men de vil blive forandret totalt, når festivalen rykker ind med lyd, lys og andet kunst. Into The Factorys mål er at kombinere kunst, musik, teknologi og mad til en stor totaloplevelse, og at fabriksbyen skal være med til at skabe en unik stemning og festival. Der vil i løbet af de tre dage som festivalen varer, være optrædener fra intet mindre en 65 acts. Så hvis du er til elektronisk musik, er Into The Factory festivalen du ikke må gå glip af.

Popaganda


Hvor: Eriksdalsbadet, Stockholm

Hvornår: August/september
Tidligere optrædende: Years & Years, FKA Twigs, Elephant, James Blake, MØ, Robyn, Jungle

Popaganda er Sveriges bud på en vaskeægte popfestival. Festivalen løber af stablen hvert år ved Eriksdalsbadet i Stockholm i slutningen af august eller starten af september. Festivalens ønske er at afslutte sommeren med manér, og i samlet flok holde en kæmpe popfest fyldt med kærlighed og dans. Popaganda har altid overvejende mange svenske navne på plakaten, og det er forståeligt, da Sverige jo er kendt for at være storleverandør af verdensklasse popmusik. Festivalen har dog også altid nogle større internationale navne på plakaten. En festival, man ikke må gå glip af, så længe ens pophjerte banker.

Sweden Rock Festival


Hvor: Sölvesborg, Blekinge
Hvornår: Juni
Tidligere optrædende: Slayer, Steve Vai, Judas Priest, Alice Cooper, Black Sabbath, Joe Bonamassa

Sweden Rock Festival er Sveriges største rockfestival, der hvert år i juni afholdes i Sölvesborg i det sydlige Sverige. Festivalen strækker sig over fire dage, hvor alle subgenrer inden for rockens verden og beslægtede genrer bliver fremvist. På programmet kan man blandt andet finde klassisk rock, hård rock, metal og blues. Rockentusiaster fra hele verden strømmer til festivalen for at opleve deres brede musikprogram, og den helt særlige stemning. Festivalen har et stærkt bagland, der hvert år kæmper for at skabe en unik og professionel oplevelse for de besøgende, og det har gjort, at festivalen er kendt som verdens bedst organiserede rockfestival.

MADE


Hvor: Norrlandsoperaen, Umeå

Hvornår: Maj

MADE Festival er en årlig scenekunstfestival, der afholdes i Umeå. Bag festivalen står NorrlandsOperaen, der hvert år blander forskellige kunstformer og udtryk. MADE står for music, art, dance, experience, og festivalen præsenterer alle områderne. Der er altid både svenske og internationale kunstnere på plakaten, og festivalen blev afholdt første gang i 2006. Festivalen har hvert år et overordnet tema, der tidligere har været “Identity Limited”, “Future” og “Vær Menneske”. Til MADE kan en lang række kunstformer opleves i alle genrer, så der er noget for enhver smag. Festivalen afholdes i maj, og forløber over fire dage fyldt med unikke scenekunstoplevelser.