custom Custom Size Emma steinbakken

Emma Steinbakken: »Jeg håber, at folk kan relatere til musikken, og det tror jeg bedst, man opnår ved at være ærlig og ægte«

Foto: Epic Records Germany
Tekst: Björk Brandt Aabling

Er du ligesom undertegnede fascineret af, hvordan en purung teenager som Emma Steinbakken kan streame for millioner, så er du kommet til det rette sted. Selvom den spirende nordmand kun er 16 år gammel, er hun godt på vej til at bryde igennem på den nordiske musikscenen. Vi har taget en snak med sangerinden om hendes vej ind i branchen, hvad der inspirerer hende til at skrive sange, og hvordan hun håndterer det at være ung i musikbranchen.

Siden Emma Steinbakken udgav sin første single “Not Gonna Cry” tidligere på året, er det gået stærkt for nordmanden, som nu også har udgivet en selvbetitlet debut-EP. Hun har spillet på adskillige branchefestivaler og venues rundt omkring – blandt andet på Reeperbahn Festival i Hamborg og by:Larm Festival i Oslo. På sidstnævnte blev hun opdaget af pladeselskabet Sony, hvilket der senere er kommet en pladekontrakt ud af. Lær Emma Steinbakken at kende lige her. 

Fra familiefest til opdagelse 

Da Steinbakken for to år siden optrådte for sin familie til en barbecue-fest, havde hun ikke ligefrem regnet med, at hun senere samme dag ville komme i kontakt med den mand, som i dag er hendes manager – men det var faktisk lige præcis dét, der skete. 

Da vi var der, spurgte min onkel, om jeg ville synge en sang for dem – bare for sjov. Først sagde jeg nej, men efter noget tid tænkte jeg – hvorfor ikke? Så jeg gjorde det. Jeg sang en sang, og bagefter var der én, der fortalte mig, at der var en fyr tilstede, som arbejdede med musik, og jeg tænkte shit. Men jeg syntes også, det var spændende. 

Senere på aftenen opsøgte Steinbakken manden, som viste sig at hedde Guttorm Raa. De faldt i snak om branchen og Emmas interesse for musik, og senere udviklede samarbejdet sig til det, det er i dag. Men helt smertefrit gik det dog ikke. Steinbakken fortæller, hvordan hun først mistede kontakten til ham, hvilket hun ærgrede sig meget over, da hun var sikker på, at hun nu havde brændt sin chance af. Steinbakken og Guttorm Raa genfandt dog kontakten i forbindelse med en musical, hvor den unge sangerinde havde fået hovedrollen. Steinbakken skulle spille Annie i musicalen af samme navn i hjembyen Jessheim. Her inviterede hun Guttorm Raa med, og dér fik han for alvor øjnene op for hendes talent. De gik efterfølgende i studiet, hvilket ledte til det nuværende samarbejde. 

Tidligere dette år optrådte Steinbakken på by:Larm i Oslo, hvor pladeselskabet Sony fik øje på nordmanden – og besluttede sig for at tilbyde hende en pladekontrakt. Det takkede den begejstrede artist ja til, og siden har hun rejst rundt og optrådt på talrige venues – og er godt i gang med at opbygge en lovende karriere. Steinbakkens første singleudgivelse “Not Gonna Cry” fik også hurtigt stor succes.

Det føltes mærkeligt. Først tænkte vi, at den ikke skulle promoveres så meget, og at vi ikke ville lave et stort nummer ud af det. Vi ville bare udgive sangen – tage et skridt af gangen i langsomt tempo. Men sådan gik det ikke. Nogen fandt sangen og begyndte at streame den. Det skete alt sammen virkelig hurtigt – det føltes i hvert fald sådan. Jeg var meget forbløffet. Det føltes mærkeligt, men også godt, fortæller den stadig overvældede sangerinde. 

Ærlige sangtekster fra det virkelige liv

Emma forklarer, at de vigtigste nøgleord i hendes musik er ærlighed og troværdighed. Ægte historier fra livet. Hun skriver om livet og om situationer, hun har været i – og om følelser, hun har følt. Den slags musik, sangerinden selv lytter til, er meget ærlig og ægte og får hende til at føle, at hun ikke er alene med sine følelser. Hun ønsker, at folk får det samme ud af hendes musik. 

– Måske er der ikke så mange 16-årige piger derude, som laver musik om ting, de føler. Ting som de har været igennem. Men det vil jeg gerne gøre. Selvfølgelig laver jeg musik for mig selv, men jeg håber også, at folk kan få noget ud af musikken. Jeg håber, at folk kan relatere til min musik, og det tror jeg bedst, man opnår ved at være ærlig og ægte.

Et eksempel på hvor sangerindens ærlighed virkelig kommer til udtryk er på den nyligt udgivne EP og specielt på nummeret “Never Forgiving”.

– Jeg skrev sangen, da en af mine bedste venner gik gennem nogle ting. Det gjorde også ondt på mig. Når nogen man holder af, bliver såret, er det som om, man også selv bliver såret. En af mine venner var blevet behandlet rigtig dårligt, så jeg skrev, hvordan det føltes – men som var det fra min vens perspektiv. Så når jeg synger “never forgiving you”, er det hende, der aldrig kommer til at tilgive dig. Jeg vil gerne have lytterne til at ‘connecte’ til det på deres måde. Måske er de gået gennem nogle af de samme ting, måske er de bare vrede på nogen, og jeg føler, at den her sang er lavet til dem. Jeg finder selv en masse hjælp i musik, fortæller Steinbakken.

At navigere i musikbranchen

I den omskiftelige musikbranche kan det være svært for en kunstner, som allerede i sine teenageår har oplevet en fremadstormende succes, at bevare jordforbindelsen og navigere i de mange forskellige aspekter man som musiker også skal forholde sig til. Derfor kommer vi også ind på hvordan Emma håndterer det at være ung i musikbranchen, og de følelser, der kan følge med den store succes. Vigtigst for sangerinden er at huske at være ærlig og have sig selv med i processen, så man ikke mister sig selv i det. 

 – Jeg har et godt team, som hjælper mig. Jeg snakker meget med dem om alt, der sker. Mine forældre får mig ned på jorden. Mit kunstnernavn er jo for eksempel mit rigtige navn, og jeg bruger mig eget ansigt. Det jeg giver væk er mig som menneske – det er alt jeg har. Jeg har ikke et andet navn, som mine venner kalder mig eller et andet udseende. Det her er sådan, som jeg er. Jeg tror ikke, det ville gavne mig, hvis jeg tænkte for meget over tingene – det ville gøre mig skør. Jeg er bare en normal 16-årig pige, som laver musik. Lige nu sidder jeg på mit værelse. Her er rodet, og jeg har sovet for længe. Jeg er ikke vildt speciel – i hvert fald ikke i mine egne øjne. Så min måde at deale med det hele på er ved ikke at dvæle for meget over det hele, siger Steinbakken.

Steinbakken fortæller, at hun har mange drømme, men at hun foretrækker, at holde dem for sig selv, og at det, der betyder mest for hende, er at kunne få lov til at turnere og optræde med sit band. 

– Jeg har mange mål og drømme. Jeg tror, jeg holder dem for mig selv. I hvert fald de største. Nogle gange føler jeg, at de er så store, at folk ville grine af det. Men jeg vil rigtig gerne udgive et album, fortæller sangerinden og fortsætter: Tingene er gået så hurtigt. Jeg spillede min allerførste koncert i marts det her år, og siden har jeg spillet enormt mange steder i løbet af året. Blandt andet på festivaler, hvor jeg har mødt en masse mennesker. Det her år har været så specielt for mig, og der er sket en masse. Jeg har lært så meget om mig selv. At være sammen med mit band, at få lov til at rejse, at kunne synge mine egne sange, som jeg selv har skrevet, det er det bedste, jeg ved i verden.

Ifølge Steinbakken er det enormt vigtigt, at have sig selv med i musikken og tro på det, man laver. Man skal kunne mærke, at musikken kommer fra et ærligt sted – hvilket bliver afslutningen på vores samtale.

– Jeg tror, det er vigtigt at skrive sin egen musik. Man behøver ikke skrive det hele selv, men jeg synes, man skal være en del af det. For mig er en rigtig artist én, der både skriver, performer og synger selv, for ellers er du bare en stemme, og det er også fint, men for mig personligt, er jeg nødt til at mærke, at musikken kommer fra mig, og at det kommer fra et ærligt sted.
Drømmer du om at slå igennem som professionel musiker?
Har du brug for et indblik i de mange aspekter i musikbranchen, og vil du finde ud af, hvad der lige præcis gør dig unik som artist?
Så er Innovative Artist Academy lige det springbræt, du har brug for.