Web1

Heimatt – dansk indierock band med succes i udlandet

At tage på turné med sit band er ikke bare noget, man beslutter en søndag, for at tage afsted en mandag. Det kræver intens planlægning, hvor PR, økonomien og alle de praktiske omstændigheder skal være på plads, før man skal afsted. At turnere i udlandet er ikke anderledes – det er tværtimod mere omfattende.

Bandet Heimatt blev dannet i 2013 og består idag af dansk-norske Magnus Grilstad. Han har to udgivelser i rygsækken med indierock bandet, der har sendt dem på over 40 festivaler i Europa.
Heimatt er efterhånden stærke i at tage på turné i udlandet, specielt i Tyskland, hvor de har spillet på flere festivaler og klubber. Vi har hevet fat i Magnus Grilstad, for at høre, hvordan man kommer ud over den danske scene og planlægger en turné i udlandet.

Hvor har I turneret?


Vi turnerer mest i Tyskland og en lille smule i Holland, fordi vores musik passer godt til deres territorium. Det er også der, vi lægger vores fokus på næste plade.

Heimatt har spillet udenlands siden 2014. Det startede på en festival i Holland. Siden hen har de spillet og turneret på mange tyske spillesteder, klubber og festivaler, her i blandt den famøse Reeperbahn Festival.
De spillede på SPOT Festival i 2014 og 2015 og kunne mærke, at interessen for deres musik kom udefra. Så nu skulle de til udlandet. De investerede i en PR-aftale, som sørgede for at de blev spillet i radioen i Tyskland. Det kulminerede i udgivelsen af en debutplade With You I Will Dance All The Way Through The Night. I Will Tie Your Hands And Go Blind. If You Just Let Me i marts 2015 udgivet af det tyske selskab Pop Up Records, som også skal udgive Heimatt’s nye album The Greatest Story til oktober.

Det gælder lidt om at være obs på, hvilke selskaber der har artister, som man synes, man passer godt sammen med og som får resultater igennem.

Der er stor forskel på, hvordan artisterne og pladeselskaberne arbejder sammen i Tyskland i forhold til i Danmark. I Danmark satser pladeselskaberne stadig på artisterne og går for eksempel ind og investerer penge og tid på musikvideoer og tryk. I Tyskland skal man som indieband ud og investere i eksempelvis en PR-agent for at komme igennem, fortæller Magnus.

Forberedelse og støttepenge


Jeg vil helt klart tage touren i Danmark først. For at komme videre til udlandet, hænger det typisk sammen med en optræden på SPOT Festival. Uden det tror jeg, det er svært at komme alvorligt i gang i udlandet.

Planlægningen af touren står Magnus selv for. Der skal bookes en bus, selve turen skal planlægges, og der skal findes overnatningsmuligheder. Ofte er overnatningen inkluderet i en aftale med spillestedet, så det er hurtigt klaret, fortæller Magnus.

Det er mere forberedelse i at søge støttepenge til PR, tryk af vinyler og CD’er, som vi kan sælge på turen, som kræver arbejde.

Heimatt søger bla. støtte hos ROSA FOLK, for at forhindre et underskud på touren.
Ved deres udgivelse og turné i Tyskland sidste år gik den økonomiske støtte ind og dækkede alle udgifter i forbindelse med turen, blandt andet udgifterne for PR. Da festivalerne gav godt, og fordi man hos nogle fonde må medregne et beløb til løn pr. mand pr dag, endte Heimatt faktisk med et overskud. Det gav Magnus mulighed for at betale sine musikere.

I sidste ende er løn til sig selv og ens musikerne det sidste, der kommer ind. Så det er super fedt, når det lykkes.

Når livet kommer i vejen


Selvom succesen i udlandet har været stor, har den ikke været uden bump på vejen. At turnere i udlandet kræver tid og planlægning. Og det kræver prioriteringer.
Et par måneder før touren sidste år splittede Heimatt op som band og det blev besluttet, at det var Magnus, som skulle tage den videre.

Det var ret simpelt. Vores bassist havde fået en lille datter og blev nødt til at prioritere den del, og så følte han nok, at han var med til at holde mig lidt tilbage. Vores guitarist og trommeslager havde det lidt på samme måde, så vi blev enige om det og er fortsat gode venner i dag.”

Magnus fik travlt med at stable et nyt hold af dygtige musikere på benene, inden tournéen satte i gang. Det gik heldigvis rigtig godt, og det var fedt, at komme afsted, fortæller han og tilføjer, at det dog ikke betyder, at familie og venner ikke kan gå hånd i hånd med det at turnere. Det handler meget om, hvilket set-up, man har i sit liv, og om man lever af musikken eller ej.

Kulturen i forhold til koncerter er også helt anderledes i Tyskland sammenlignet med Danmark. Hvor man i Danmark måske spiller torsdag, fredag og lørdag, for dermed at forvente et pænt fremmøde i publikum, kan man opleve det samme mandag, tirsdag og onsdag i Tyskland. Kulturen for at tage til koncert på en hverdag er simpelthen meget større hos vores naboer mod syd.
Disse kulturforskelle skaber det også en anden mentalitet for Magnus i forbindelse med turnéen.

Jeg tror ikke, at man har nogle forventninger. Man kan ikke rigtig forvente en hel masse, når man spiller i Randers eller Skanderborg. Altså man spiller for tomme sale, medmindre man er Suspekt eller Christopher. Så man har lidt samme tankegang, men bliver rigtig positivt overrasket, når der kommer mange.

Selv på de helt små steder, havde de en rigtig pæn tilslutning. Det giver ham også lysten til at tage af sted igen.
Så hvis du selv går med en drøm om at ramme landevejen med dit band, så giver Magnus her et par gode råd:

Planlæg touren i god tid, så du har mulighed for at hente nogle penge ind fra diverse fonde. Husk at behandle dem, som arbejder på spillestedet, ligesom du gerne selv vil behandles. Så vær sød mod personalet. Kør god stil. Lad være med at smadre hoteller og sådan noget.

Bliv klogere på turnéplanlægning, koncerter og festivaler i modulet ‘LIVE’ på Innovative Artist Academy.

Skrevet af Cecilie Kudahl Hansen