custom Custom Size seinabosey Fotor

Interview med Seinabo Sey: At ‘slå igennem’ for mig, er at få lov til at arbejde med musik hver dag – det er et mirakel

Foto: Universal Music Group
Tekst: Isa Ellman

I denne artikel kan du læse, hvordan en af Sveriges mest berømte kunstnere – Seinabo Sey – fandt sin vej ind i musikbranchen, og hvad der inspirerer hende til at skrive sange i dag. Hun giver også gode råd til andre, der drømmer om at tage skridtet og satse alt på musikken.

Hun satte for alvor sit aftryk på den svenske musikscene, da hendes debutalbum kom i 2015, og siden har hendes talent kun vokset sig større og større for hver dag. Vi taler selvfølgelig om sangerinden Seinabo Sey, hvis stemme folk slet ikke synes at kunne få nok af. Siden hittet “Younger” brød ud, er det gået meget hurtigt for Seinabo Sey, og i dag er hun et kæmpe navn blandt Sveriges store soul- og popartister.

 

“Jeg har ikke rigtig haft noget at sammenligne med – men jeg er blevet klar over, at det normalt ikke plejer at gå til på den måde, som det er gået for mig”

 

Seinabo er vokset op med en far, der var musiker, og interessen for musik har på den måde altid været til stede. Hun forstod tidligt, at musikken var noget, der fik hende til at føle sig godt tilpas, og i dag kan hun slet ikke lade være med at skrive musik. Seinabo forklarer selv, at vejen til den succes, hun har opnået, nok ikke har været den samme som for mange andre musikere i dag. Da jeg spørger, hvordan hendes karriere startede, svarer hun:

“Jeg tog simpelthen chancen, da muligheden bød sig. Jeg var måske en smule dum men også nysgerrig, og jeg synes jo alting lød sjovt, så derfor takkede jeg også ja til alt, optrådte og lavede en masse mærkelige ting. Jeg mødte Mange [Magnus Lidehäll] – som har produceret de fleste af mine sange –  da jeg var 21. Det hele opstod ved, at jeg bl.a. optrådte og fjollede rundt som gæsteartist ved flere af hans bekendtes koncerter. Det var dog først, da jeg mødte Magnus, at jeg begyndte at forstå musikken som noget, der kan udøves professionelt. Jeg havde slet ikke oplevet den verden før. Jeg vidste ikke engang hvad ‘en sangstruktur’ var for noget, og det føltes som om, at de lærte mig alt fra bunden”.

Seinabo Seys første skridt ind i musikbranchen blev dog ikke som artist – hun blev derimod signet som sangskriver på Universal Music. Det var først, da singlen “Younger” fra 2013 – som hun selv stod for og sang på – blev udgivet, at det svenske folk virkelig fik øjnene op for Seinabo Sey for første gang: “Det gik rigtig godt efter Younger, og det hele kom derefter helt af sig selv. Jeg har ikke rigtig haft noget at sammenligne med – men jeg er blevet klar over, at det normalt ikke plejer at gå til på den måde, som det er gået for mig”.

Det er helt tydeligt, at Seinabo har haft stor succes i sin karriere allerede. Men da vi taler om hendes gennembrud, og jeg spørger, hvornår det gik op for hende, at hun havde slået igennem, ler hun og svarer, at hun ikke rigtig ser på det på den måde: Slået igennem … Det ved jeg ikke rigtig, om jeg synes, at jeg har gjort. Det handler vel mere om, at det er fedt at få lov til at arbejde med musik hver dag. Det er det ‘at have slået igennem’ betyder for mig – og det er et mirakel”.


Sangtekster som skildrer følelser og begivenheder i livet


Seinabo Seys tekster har alle noget særegent og karakteristisk over sig, der gør, at det er let at genkende kunstneren bag musikken. Dette grundet den unikke, gennemtrængende stemme, der sætter et personligt præg på hver tekstbid og strofe – selvom alle tekster er originale og fortæller deres egne historier.
Det er ikke noget specifikt, der inspirerer Seinabo til de tekster, hun skriver, eller til udgangspunktet for idéerne i skriveprocessen – bortset fra at hun sammensætter sangene fra de følelser hun har, samt de oplevelser hun har haft.

“Ja det er vel livet. Alting. Det kommer oftest fra ingenting, og derefter gælder det om at skrive så meget ned som muligt, når inspirationen er der, for ellers er det som om, at man skal gå tilbage og efterligne en følelse man havde. Jeg er ret dårlig til at skrive professionelt, for det hele handler mest om følelser for mig. Nogle gange kan det være om ting, der er sket for mig, nogle gange om ting, der er sket for andre”.

Når man finder inspiration fra sit eget liv og deler det med hele verden medfører det selvfølgelig en vis sårbarhed. At inkludere andre mennesker i skriveprocessen er noget, som Seinabo både synes er lidt svært men også virkelig lærerigt.

“Jeg er ret introvert. Jeg har forsøgt at skrive meget med andre, og jeg vil virkelig gerne gøre det. Det er noget med at forklare, hvad man mener, at bryde nogle meninger ned så andre kan forstå det. I det stadie synes jeg, at det er lidt hårdt – specielt når det handler om mine følelser. Ofte skriver jeg om ting, der er sket for nyligt, og så synes jeg, at det er lidt hårdt når folk ikke forstår, hvad jeg mener” siger hun og fortsætter: “Jeg er ikke skidegod til at skrive med andre, men jeg vil virkelig gerne blive bedre til det. Det er jo utroligt at skrive med andre, for de har jo også viet deres liv til at skrive tekster. Det lærer man meget af!”.


Et godt råd – find en grund til at fortsætte, som ingen kan tage fra dig


Ifølge Seinabo er det er vigtigt, at man ved, hvad det er, man begiver sig ud på, når man satser på en karriere i musikbranchen. Det er vigtigt, at være forberedt på, at det kan gå begge veje, hvorfor man skal være sikker på sin passion.

“Jeg tror, at man skal være afklaret med, at det er virkelig svært – og altså, man skal kunne lide, at det er svært. Det er tit det første, jeg lægger mærke til, når jeg snakker med folk; at de ikke rigtig forstår, at det kræver virkelig meget arbejde og øvelse. Og til og med når man gør sit bedste, så kan det stadigvæk gå ad helvede til. Man skal gøre det for sin egen skyld, og det skal på en eller anden måde komme fra hjertet. For ellers – når det går godt og måske pludselig stopper med at gå godt – så mister man lysten til det. Man skal finde en grund til at fortsætte, som ingen kan tage fra en”.

 

Drømmer du om at slå igennem som artist?
Tilmeld sig Innovative Artist Academy

Tags: