duncan kidd 89IypmbKhZI unsplash scaled

Den korteste vej fra idé til produkt

Foto: Stock
Tekst: Albert Lund Kuhlmann

Da jeg var barn, drømte jeg om at få en pladekontrakt. Ikke bare at blive musiker. Men at få en pladekontrakt. I talentshows som ’Scenen er din’, ’Popstars’ og selvfølgelig ’X-factor’ blev pladekontrakten præsenteret som nøglen der passede ind i det nøglehul, der åbner døren til en karriere i musikbranchen. I dag er det anderledes. I dag behøver man ikke en pladekontrakt for at indspille og udgive sin musik. Man kan gøre det hele selv – endda hjemme fra sit soveværelse. Det er sådan fænomenet ’bedroom producers’ er opstået. For selvfølgelig kan man købe sig til udstyr, så man nærmest har et professionelt studie derhjemme, men i virkeligheden kan man drage fordel af meget, meget mindre.

Det behøver ikke være en begrænsning, at du ikke har dyrt indspilningsudstyr. Det kan faktisk være en fordel. Man skal bare forstå hvordan man bruger det udstyr man har. For at forstå det, må man først forstå hvordan konceptet ‘benspænd’, kan være et yderst effektivt redskab til kreativitet.

Benspænd – kreativitet opstår ikke af sig selv

Det er en kendt sag, at kunstnere i alle mulige genrer og sammenhænge bruger bevidste begrænsninger, til at booste deres kreativitet. Vi kender det fra musikere og bands der, på trods af moderne teknologis muligheder og frihed, vælger at indspille plader på gammeldags manér med spolebånd, et begrænset antal spor, og klippearbejde der foregår med saks og lim. Eller det måske mest kendte benspænd i nyere tids kunst, Dogme95, hvor en række danske filminstruktører – heriblandt Thomas Winterberg og Lars von Trier – nedskrev et manifest, der udgjorde retningslinjerne for hvilke hjælpemidler de gav sig selv til rådighed, når de skulle lave film.

Benspændet er altså en kreativitetsbooster, der kan bruges indenfor mange forskellige kunstarter, og kan formidle mange forskellige budskaber. Idéen med det er, at de snævre rammer man stiller sig selv, tvinger én til at tænke kreativt inden for faste rammer. Og det udmunder sig tit i idéer og resultater, man ikke var kommet frem til, hvis man havde alle hjælpemidler til rådighed.

De benspænd jeg nævner her, er nogen kunsterne har sat for sig selv. Det er en mulighed man har, når man i forvejen har adgang til alt tænkeligt udstyr. Det er selvfølgelig ikke alle og enhver, der er så privilegerede, at de har adgang til det.

Men hvis man tager benspændsbrillerne på, er det i virkeligheden alle os der ikke har adgang til det moderne udstyr, der er privilegerede. Vi behøver ikke spænde ben for os selv for at være kreative – Vi har slet ikke nogen ben at spænde.

Koncentrer dig om det du har

Meget tit, i alle mulige sammenhænge, går man rundt og fokuserer på alle de ting man ikke har. Og en branche som musikbranchen virker udefra meget lukket, og dyr at komme ind i. Skal man prissætte sangskrivning og musikproduktion som en fritidsaktivitet, må det være i den dyre ende og derfor kan det virke uoverskueligt at komme i gang med. Men i virkeligheden behøver det ikke at være så slemt. For at forklare hvorfor, vil jeg prøve at opstille nogle af de muligheder, du allerede har for at producere musik. Spoiler alert: Denne artikel tager udgangspunkt i, at du har en iPhone.

Det bedste eksempel på, at man kan lave kvalitetsmusik der er både velindspillet, kreativt og nemt at gå til, er Steve Lacy som er kendt fra succes-bandet The Internet. Som soloartist har han også haft stor succes. Blandt andet med sin EP Steve Lacy’s demo, der er værd at bide mærke i, fordi den er indspillet udelukkende med en guitar, bas og en iPhone.

Han er det perfekte eksempel på, at det kan lade sig gøre.

For at gøre det nemt og overskueligt, at komme i gang med din bedroom-produktion, vil jeg nu tage dig igennem 3 ting, der giver dig mulighed for at indspille og skrive sange, kun ved hjælp af din iPhone.

Garageband

Garageband er et gratis program der følger med din iPhone (og også din Mac computer, hvis du har sådan en). Garageband giver dig mulighed for at producere dine egne trommebeats og du kan endda finde et klaver-tastatur frem, så din iPhone bliver forvandlet til en syntheziser, et orgel eller noget helt tredje. På den måde, kan du lege med dine idéer, eksperimentere med forskellige lyde, og på den måde finde frem til lige præcis den sound, du forestiller dig din sang skal have. Og selvom garageband er et gratis program, lyder – specielt trommerne – faktisk virkelig godt.

Inde i garageband finder du desuden et kæmpe kartotek af ’loops’. Et loop er en lille bid sang som er designet til at spille ring. Inde i loop-kartoteket kan du vælge en genre, et instrument og til sidst et loop. Her kan du vælge mellem hundredevis af loops og sammensætte dem, fuldstændig som du har lyst til. Og selvom det ikke er dig der har ”fundet på” de bider af sange fra loopene, så er det dig der bestemmer hvordan de skal sættes sammen. På den måde kan man faktisk lave virkelig originale ting, kun ved brug af loops der i forvejen lå på din telefon.

Garageband er så herligt et program, at du faktisk ikke engang behøver at kunne spille et instrument for at komme i gang med at lave musik. Men det er klart, at lyden af ’rigtige’ instrumenter har noget særligt over sig. Spiller du guitar eller bas, er en iRig et rigtig godt hjælpemiddel. Derfor er dette det næste punkt på listen.

iRig

iRig giver dig, for forholdsvis billige penge, mulighed for at indspille din guitar eller bas direkte ind i din iPhone. Hvis du både har guitar/bas-evnerne og pengene til en iRig, så åbner det op for et hav af muligheder for, hvad du kan gøre med dit signal. Først og fremmest tilbyder Garageband en hel del forstærkere og effektpedal-simulationer. Det betyder helt lavpraktisk, at du ved at spille dit guitar/bas-signal igennem Garageband, kan tilføje alle de klassiske effekter til din lyd. Derudover findes der også andre apps, der kan kombineres med iRig.

Hvis du begynder at kombinere dine guitar/bas-evner med garagebands loopkartotek, så skaber det selvfølgelig også helt nye muligheder for, hvad dine sange kan blive til. Det er for eksempel sådan Steve Lacy har lavet sangene på hans succesfulde EP Steve Lacy’s demo. Her er trommerne taget fra loop-kartoteket, og guitar, bas og vokal indspillet.

For at færdiggøre dine sange, skal du selvfølgelig også bruge en måde at indspille din vokal på. Og her er den mikrofon, der sidder i din telefon, faktisk slet ikke et dårligt udgangspunkt.

Iphone-mikrofonen

Hvis du i forvejen er i gang med et projekt i garageband, kan du indspille direkte ind i mikrofonen på din smartphone, nøjagtig som når du telefonerer. Bare sørg for at du befinder dig et sted uden for meget baggrundsstøj. Som prikken over i’et kan du også bruge et pop-filter, der sørger for at der balance i lydniveauet på det du synger. Særligt tager filteret sig af kraftige p -og b-lyde, der nogle gange kan stikke lidt ud på en optagelse. Har du ikke et popfilter, kan du lave et selv af et stykke stof. Bare hold stoffet op mellem din mund og din telefon, så skulle den klare det for dig. Og så giver mikrofonen dig selvfølgelig også mulighed for at indspille alle mulige andre ting end vokal.

I gamle dage brugte man en diktafon. Nu laver man memoer på sin telefon. Memofunktionen er genial til at huske de ideer du får. Typisk får man ikke ideerne til sange og beats, når man sætter sig ned og forsøger. De kommer som regel uden varsel – og det kan være både i toget, på cyklen, når man ligger i sin seng, eller alle mulige andre steder. Her kan memofunktionen være din redning. Forvandl dine tanker til toner ved bare at trykke optag, og syng, beatbox, eller nyn den idé der rumsterer i dit hoved ind i memoappen. Så kan du tage det frem på et tidspunkt, hvor du har bedre tid til at vurdere om det er en idé du skal prøve at brygge videre på.

Selvom den lille maskine, der ligger i din lomme, giver dig mulighed for at udvikle, indspille og udgive dine sange, kan du selvfølgelig stadig sagtens drømme om en pladekontrakt. Med en iPhone-produktion er der stadig langt til en studieproduktion, men den kan sagtens give dig en fornemmelse af, hvad dine idéer har potentiale til. Og så er det virkelig sjovt, at forvandle dine musikambitioner fra idéer til musik.

Går du med en artist i maven?

Så er er Innovative Artist Academy måske forløbet for dig. Vores kursusforløb er skræddersyet, så du kommer så bredt rundt i musikbranchen som muligt. Bliv klogere på både udgivelse, management, sangskrivning og alt andet, du har brug for i din karriere som artist, og bliv en del af et musikalsk fællesskab, der muliggør, at dine drømme bliver til virkelighed!

// udgivet den 18. marts 2021