DSCF7589 3

Interview med Josefine Skaaning fra Promus – Musiknetværket i Aarhus.

Foto: Privat

Josefine arbejder til daglig som kommunikationskoordinator ved Promus og Music City Aarhus 2022. Sideløbende er hun ansat som booker i bookingvirksomheden MAP Music Agency. Josefine er uddannet i musikvidenskab fra Aarhus Universitet og Universität Wien med tysk som sidefag. I løbet af studietiden har Josefine været tilknyttet det østrigske koncertbureau Kunt & Kultur – ohne Grenzen.
Josefine har desuden undervist i musik og klaver, har arbejdet som korleder. Derudover har hun produceret podcasten “Kan Venus synge?” om kvindelige musikere og har netop færdiggjort en efteruddannelse i sang og sangpædagogik.

Hvordan kom du ind i musikbranchen?

For det første har jeg læst musikvidenskab og altid beskæftiget mig med musik og spillet og sunget selv. Men sådan rigtigt kommet ind i musikbranchen er sket ved, at jeg har lagt en masse arbejde i at komme ind i den og forsøgt at opbygge et netværk i branchen. Jeg har været frivillig forskellige steder bl.a. på Roskilde Festival og spillestedet VoxHall, og mens jeg studerede, havde jeg bl.a. et studiejob i et koncertagentur i Østrig, hvor jeg læste min kandidat. Derudover valgte jeg for to år siden at arbejde deltid på den skole, hvor jeg var ansat som musiklærer, for samtidig at kunne tage en praktik ved organisationen og ensemblet Between Music. Faktisk fik jeg praktikpladsen, fordi jeg havde taget kurset Innovative Music Management, så kurset var også med til at skabe en vej ind i branchen for mig. Så jeg har gjort en masse forskelligt for at få erfaring fra branchen. Men helt generelt tror jeg, netværk er kodeordet. Min oplevelse er, at det ofte er gennem folk, man kender, at man får jobs i musikbranchen.

Hvor længe har du været interesseret i musik?

Jeg har altid været interesseret i musik. Jeg elsker det faktisk! Jeg startede til klaver, da jeg var 8 år, og har altid brugt min fritid på forskellige musikaktiviteter – band, kor, koncerter, frivilligt arbejde osv. Det er stadig den slags, jeg laver, når jeg har fri. Så jeg har uddannet mig i min hobby med musikvidenskab.

Har der været nogle udfordringer, som har gjort dig klogere på, hvor du vil hen?

Jeg ved ikke, om der har været decideret udfordringer, men jeg prøver løbende forskellige ting af inden for musikbranchen, så jeg lærer forskellige dele af den at kende og kan spore mig ind på, hvor jeg vil hen. Måske finder jeg en dag ud af, hvad det præcis er, jeg vil, men lige nu synes jeg, det er fedt at være åben og se hvilke muligheder, der byder sig.

Hvem inspirerer dig til at være en del af denne branche?

Det er først og fremmest musikken og alle musikkerne, der inspirerer mig til at være i branchen. Jeg synes, det er så fedt at arbejde sammen med måske særligt unge, upcoming musikere. Der er så meget god energi, kreativitet og lyst til at komme ud over stepperne. Det synes jeg er vildt fedt. Og så er det vigtige for mig i arbejdet virkelig også det ”højere mål” at få god musik ud til lytterne, koncertgængerne, musikbrugerne – selvom det ikke er noget, jeg sidder og tænker over i det daglige.

Har du nogle råd til andre der gerne vil ind i musikbranchen?

Som sagt er min oplevelse, at netværk ofte er helt vildt vigtigt for at komme ind i branchen. Så mit bedste råd er bare et kaste sig ud i det og få mødt nogle mennesker. Hvis du ikke har så meget på cv’et, så arbejd for at få det – vær frivillig, tag en praktik, lav kaffeaftaler, lad folk vide at du gerne vil samarbejde, vær i det hele taget opsøgende og åben. Det er meget arbejde at lægge i at få foden indenfor, det ved jeg godt. Men det er langt hen ad vejen sådan, musikbranchen hænger sammen, på godt og ondt. Den er fuld af gratis arbejdskraft, som får erfaring gennem netop gratis arbejde, og det kan man godt kritisere. Men hvis man vil have en chance som ”udenforstående”, så må man engagere sig og i gang med at skabe sig erfaring og netværk. Selvom det måske lyder lidt hårdt, så er det det bedste råd, jeg kan give. Og så hav det sjovt samtidig!


Ønsker du ligesom Josefine at arbejde i musikbranchen? Så kan du nu sende en ansøgning til Nordens største artistbranche forløb, Innovative Artist Academy. Her får du undervisning fra nogle af landets dygtigste musik aktører, du får et unikt netværk både med ligesindede kursister og folk i musikbranchen og du får et kursusbevis til at styrke dit CV i din fremtidige søgen efter job i musikbranchen.