MARCUS

Marcus Winther-John: ”Det er jo et kæmpeprivilegium at bruge hverdagene på noget, man brænder for”

Foto: privat
Tekst: Miriam Brandt

Marcus Winther-John er professionel musiker og en af Danmarks mest succesfulde sangskrivere. Efter årene i bandet Inside The Whale kickstartede han sin solokarriere ved at blive Ugens Uundgåelige på P3, og udgav herefter solodebutalbummet Grow i 2003. Som co-writer på hovedparten af Tim Christensens debutalbum ’Secrets On Parade’, voksede efterspørgslen hurtigt på Marcus’ sangskrivertalent, og siden 00’erne har han skrevet sange til en lang række artister så som Sanne Salomonsen, Erann DD, Christopher, Mads Langer, Barbara Moleko, Ankerstjerne, Peter Belli, Sys Bjerre (og ja vi kan blive ved!). I de senere år har hans sange også fundet vej til udenlandske hitlister, hvor han blandt andet kan bryste sig af en topplacering på verdens samlede salgsliste – United World Chart – med det japanske band J Soul Brothers og nummeret “(You Shine) The World”. Vi er heldige at have Marcus tilknyttet som underviser på Innovative Artist Academy, og vi har her taget en snak med ham om vejen ind i branchen og spurgt om gode råd til spirende artister.

Inspireret af de store

Marcus forklarer, at interessen for musik har været der, lige så længe han kan huske. Allerede inden han lærte at spille på et instrument, optog han små idéer og sange på sin båndoptager, fortæller han. Og den første og største inspiration er der ingen tvivl om:

”Noget af det første, jeg kan huske, var, at TV’et i England, hvor jeg er vokset op, var fuld af programmer om the Beatles, da John Lennon blev skudt (1980). The Beatles er nok dem, jeg altid vender tilbage til”.

I gymnasiet begyndte Marcus at spille i et coverband, hvor han dog altid selv lige tog et par selvskrevne sange med, forklarer han:

”På et tidspunkt kom Nirvana og en håndfuld bands fra Seattle og ændrede det hele. Der blev vi inspireret til at gå selv og satse på egne sange, som også var i den hårdtslående rockafdeling. Timingen var god, for de unge i Danmark trængte til deres ’egne bands’. Mit band hed Inside The Whale, og sammen med Dizzy Mizz Lizzy og Kashmir blev vi en ny bølge af danske rockbands og blev også signet hos pladeselskabet Sony. Vi udgav fire albums; de to første på engelsk udkom i det meste af Europa, og vi turnerede en del i Frankrig, hvor vi havde et lille publikum. Derefter kom der to dansksproget albums, hvor vi blandt andet havde et stort hit med sangen ”Hvor er tiden der ta´r os”.

Efter 7 år gik bandet dog i opløsning. Det var herefter helt tilfældigt, at Marcus kom i gang med at skrive sange til andre kunstnere:

”Den første var min gamle ven, Tim Christensen, og hans solodebut. Det blev en stor succes, og jeg begyndte at skrive med flere og har siden skrevet sange til en meget blandet liste af artister,” udtrykker han.

Derudover har Marcus også skrevet sange til flere X-factor videre, og det er efterhånden også blevet til en del TV- og filmmusik. I de senere år har hans sangskrivertalent taget ham til udlandet, hvor han blandt andet har arbejdet i både Los Angeles og Korea.

Dagligdagen som succesfuld sangskriver

Marcus fortæller, at det daglige arbejde med musikken er meget varieret:

”Jeg arbejder meget disciplineret, og det er vigtigt, hvis man skal leve af det! Jeg rejser meget, og ofte vil jeg så sidde i et studie sammen med en producer og en artist eller en anden sangskriver og skrive. Nogle gange får jeg tilsendt sange, som skal have en tekst, og nogle gange mødes jeg med en artist, der skal have hjælp til at få ’lukket’ nogle sange. I perioder kan arbejdslæsset tage et dyk, og så er det vigtigt, at man også selv kan finde på noget at lave. Det kan være at sætte et nyt projekt i gang eller for eksempel skrive en bog, som jeg gjorde sidste år (’Skriv hits & sælg dem’)”.

Når man har skabt sig en karriere, som den Marcus har, er listen med succesoplevelser lang. Det kan derfor være svært at vælge den allerstørste:

”Det er svært at sige, hvad der har været størst, for det er så forskelligt. Rent salgsmæssigt må det være nummeret ”(You Shine) The World”, som jeg skrev til det Japanske boyband J Soul Brothers. Det nummer har ligget på førstepladsen i Japan (verdens 2. største plademarked) tre gange, og albummet med sangen lå nr. 1 på hele verdens samlede salgsliste. Jeg skrev også nummeret ”The Whisper” til bandet New Kids On The Blocks album (Ten), som nåede top ti på US Billboard. Rent personligt føler jeg, at ”Hvor er tiden der ta´r os” er en succes, jeg er meget stolt af. Sangen har stadig et liv her 20 år efter, at jeg skrev den. Den findes i mange sangbøger og bliver sunget på højskoler og efterskoler og høres stadig indimellem i radioen.  Af andre ting synes jeg også, at det var sjovt, da Embrace (senere New:Name) vandt X-factor med mit nummer ”Commitment Issues”, og da alle deltagerne i Toppen Af Poppen græd, så tårerne trillede, da Sanne Salomonsen sang ”Hjem”, som jeg har været med til at skrive”.

De gode råd

Da vi spørger Marcus, hvad det bedste ved at arbejde med musik hver dag er, svarer han:

”Det er jo et kæmpeprivilegium at bruge hverdagene på noget, man brænder for. Desuden er det fantastisk at være sin egen chef og have en fleksibel hverdag. På den anden side forpligter det i forhold til selvdisciplinen, for hvis man dovner den og ikke får lavet noget, tjener man heller ikke noget, og så kan man ikke blive ved med kun at lave musik”.

Hans yderligere gode råd til de spirende artister, der lige nu drømmer om at gøre karriere på den danske musikscene, lyder desuden således:

”Først og fremmest at betragte det hele som et arbejde eller et liv. Altså ikke bare at gå efter at ramme jackpot. Man skal nyde processen med at lave musikken og arbejde hårdt og seriøst med det, have ja-hatten på, og følge de veje, der viser sig. Det er sjældent, som man har planlagt det i hovedet”.

Drømmer du om at slå igennem med din egen musik?
Ansøg om en plads på Innovative Artist Academy