Fem Eye pressebillede 1

Mød kvinderne bag Fem Eye Festival: En hyldest til kvindelige skabere inden for musikken

Foto: Pil Jeppesen

Vi har snakket med Sandra Vlachakis og Pil Jeppesen som står bag festivalen Fem Eye, der har til formål at hylde kvindelige skabere inden for musikken. Fem Eye Festival er et årligt tilbagevendende event, der løb af stablen for første gang i år, 8. marts 2018.
Sandra Vlachakis er sanger, komponist og sangskriver under navnet Athina, og er derudover initiativtageren til Fem Eye. Pil Jeppesen er sanger og sangskriver i sit soloprojekt “Pil” og er derudover SoMe ansvarlig og grafisk designer for Fem Eye.

Hvad er Fem Eye Festival?

“Fem Eye Festival er et årligt tilbagevendende event, der har til formål at hylde kvindelige skabere inden for musikken. I år lå vores fokus på kvinder, der både synger og skriver egen musik. Festivalen bestod af både artist talks med musikerne og små koncerter. Faktisk valgte både Sandra og jeg at stille op og fortælle vores egen historie. Det var dér hele idéen startede, og det gav derfor god mening at fortælle, hvordan vi selv oplever at være kvinde i den danske musikbranche. En vigtig del af Fem Eye og festivalen er, at vi ønsker at være inkluderende over for andre køn. Derfor havde vi som Surprise Act Steffen Westmark & Per Mølgaard fra The Blue Van til at spille numre skrevet af kvinder som havde inspireret dem. Og det fungerede vildt godt!” fortæller Pil og Sandra.

“Vi synes, at vi kvinder og mænd skal arbejde sammen for at få flere kvinder ind i branchen. Og så har vi selv oplevet, at det kan være ensomt at være kvindelig musiker, fordi der ikke er nok af os.” – Pil Jeppesen.

 

Hvor stammer behovet fra?

“Hvis man har befundet sig i musikbranchen i bare lidt tid, opdager man hurtigt, at vi kvinder er i undertal. Det synes vi er mega ærgerligt. Og så er vi meget nysgerrige på, hvorfor det er sådan.” Udtaler Pil.

“I forbindelse med mit studie på RUC for nogle år tilbage undersøgte jeg, hvordan kønsbalancen i musikbranchen forholdt sig. Og der fandt jeg ud af, at kun 17% er kvinder. Det kom ret meget bag på mig, at der var så stor ulighed. Allerede dengang gjorde jeg mig tanker om, hvordan man kunne ændre på det, og det udmundede sig så i Fem Eye” fortæller Sandra.

De to kvinder er begge enige om at ambitionen med festivalen er at skabe fokus på, hvor få kvinder der er i musikbranchen, men også at tydeliggøre flere rollemodeller gennem Fem Eye. Derudover håber de at inspirere flere unge piger og kvinder til at vælge et liv inden for musikken. Fem Eye skal skabe en platform, hvor mænd og kvinder – unge som gamle – arbejder sammen for at få flere kvinder i musikbranchen. Pil og Sandra opfordre derudover til at skrive til dem hvis man sidder og har lyst til at hjælpe til eller har gode idéer. Du kan skrive til deres mail: femeye@startfrb.dk.

“Vores overbevisning er, at mænd, såvel som kvinder, kan være forbilleder for kvinder. Mine største forbilleder er faktisk mænd” – Sandra Vlachakis.

 

Det næste skridt for Fem Eye Festival

Sandra og Pil håber på at få flere engageret i arrangement og opfordrer alle nysgerrige sjæle til at komme og brainstorme samt være med til at løfte opgaven om at få flere kvinder i den danske musikbranche.

Vi har også en workshop i støbeskeen for piger i 16-23 års alderen, som får muligheden for at lære, hvordan man kan bygge en sang op. Vi oplever, at der er unge kvindelige sangere, som mangler viden om, hvad et nummer består af udover sang. Det kan være svært at gennemskue, hvilke instrumenter, der passer bedst, og hvordan de forskellige elementer skal arrangeres. Vi kunne eksempelvis have en workshop om rytme, og hvordan tempo kan have en virkning på nummerets stemning og udtryk” forklarer Pil.

Udover selve festivalen har vi også forskellige workshops, koncerter og artist talks spredt ud over hele året. Der er så meget at arbejde med, at vi nok får en del at se til de næste fem år. Forhåbentligt får vi gradvist udfordret uligheden, så der bliver balance i kønsfordelingen. Det er hårdt arbejde, men det er i sidste ende noget, vi alle kan drage gavn af – kvinder som mænd. Vi vil jo gerne have en mangfoldig musikbranche, så vi alle kan lære af hinanden og blive endnu bedre til at skrive og spille musik. Det er det, vi arbejder for” fortsætter Sandra.

“Vi håber, at Fem Eye Festival bliver endnu større næste år med flere acts på et større venue” – Sandra Vlachakis.

Begge sider af bordet

Sandra Vlachakis og Pil Jeppesen er begge både musikere og arrangører på en og samme tid, og vi spurgte dem derfor hvordan de oplever det at sidde på begge sider af bordet.

Det har været helt utroligt lærerigt. Jeg er vant til ’bare’ at møde op på et spillested og spille en koncert. Jeg har aldrig vidst, hvor meget forarbejde, der skal til for at skabe et fedt event. Jeg synes det er mega fedt at have viden omkring, hvordan det foregår fra begge sider af bordet. Det har også været hårdt at skulle omstille sig fra at være kunstneren til at være arrangøren. Men det har virkelig været det hele værd!” udtaler Sandra.

Jeg har også lært en masse om promovering af Fem Eye Festival som arrangør. Normalt promoverer jeg mig selv som kunstner, og der er det nogle andre ting, jeg fokuserer på. Som arrangør får jeg mulighed for at se det hele fra publikums synspunkt. Og jeg er blevet mere opmærksom på arrangementets helhed og hvor vigtigt, det er at have et klart koncept og budskab” udtaler Pil.

 

 

Skrevet af Caroline Egelund Svarrer