custom Custom Size Troye Sivan Hedi Slimane

Musikere der blev opdaget gennem SoMe: Troye Sivan

Foto: Hedi Slimane
Tekst: Johanne Adelaide Nickelsen

I 2019 er det nærmest umuligt at forestille sig, at der har eksisteret en hverdag, hvor vi ikke har siddet og scrollet ned igennem vores feed på telefonen, lige så snart at muligheden har budt sig. De sociale medier er på mange måder en af nutidens største opmærksomhedsslugere, men de har også banet vejen for, at vi kan skabe forbindelser på nye måder. Denne mini-serie vil tage udgangspunkt i en række musikeres vej ind i deres karriere, hvor sociale medier som Instagram, Youtube og Tumblr har hjulpet dem på vejs.

Det er de færreste, der ikke har hørt navnet Troye Sivan før. Musikeren er et kæmpe navn på den internationale musikscene – og har været det i et par år nu. Stjernestatus som hans kan virke fuldstændig uopnåeligt, men han har noget som få verdenskendte kunstnere har – nemlig dokumentation for hvert skridt mod toppen. 

Troye Sivan startede sin karriere op på Youtube for knap 11 år siden med en video, hvor han sang Supermodes “Tell Me Why”. Han var kun 13 år gammel dengang og uploadede efterfølgende covers på platformen engang imellem. Ved siden af arbejdede han som skuespiller og medvirkede i trilogien Spud, hvor han havde hovedrollen, samt i X-Men Origins: Wolverine, hvor han spillede en ung James Howlett.

På trods af sit åbenlyse  sangtalent, var det ikke de sporadiske sangcovers som unge Sivan lagde op på Youtube, der blev hans indgangsvinkel til musikbranchen. I 2012 blev han opfordret af youtuberen og vennen Caspar Lee til at begynde at ‘vlogge’ – altså lægge sketches og videoer af hans hverdag på Youtube. Og det var netop de ikke-musikrelaterede videoer, som skulle vise sig at blive Sivans hestesko mod toppen. Det var dog i begyndelsen ikke for at fremme sin karriere indenfor musikkens verden, at han begyndte at bruge Youtube.

Jeg tror Youtube er en forlængelse af, hvem jeg er. Youtube er der, hvor jeg lægger rigtig meget af min personlighed og snakker om ting, der er vigtige for mig. 

Troye Sivans første ‘vlog’.

Troye Sivan blev hurtigt et hit i Youtube-communitiet og lavede videoer med berømte Youtubere som Tyler Oakley og Zoella. Hans fanskare voksede hurtigt – og grundet den opmærksomhed han fik for sine andre videoer, kunne han nå ud til endnu flere med sine covers – og det blev samtidig også lettere for ham at poste og få anerkendelse for sin egen musik på hjemmesiden. Den første, af sine egne sange, som kunstneren lagde op, var inspireret af John Greens roman “En flænge i himlen”. Han udtaler om sit skift fra Youtube til musikken:

Man må bare forsøge at adskille sig fra alt andet og spørge sig selv: hvad er det i virkeligheden jeg vil? Og for mig var det musik. Så jeg begyndte virkelig at gå efter musikken, selvom det gik så godt med min Youtube-kanal. Det var risikabelt, og jeg var så bange for at mit publikum ikke ville forstå det. Men jeg gjorde det. Og det er jeg så glad for nu, for mit publikum er her stadig, og de er stadig glade, hvilket virkelig betyder meget for mig.

I al hemmelighed blev Troye Sivan i 2013 signet af Universal Music Australia (UMA) og begyndte at vende tilbage til musikken, skrive sange og arbejde på sit kommende projekt TRXYE, som blev udgivet cirka et år senere – han fik specielt opmærksomhed for nummeret “Happy Little Pill” på albummet. Efterfølgende udgav Troye Sivan sit debutalbum “Blue Neighbourhood”, og hans karriere eskalerede. Siden da har kunstneren vundet adskillige priser – for sine sange såvel som sine musikvideoer, og han har udgivet endnu et album. Han har i dag næsten 11 millioner følgere på Instagram og lidt over 9 millioner på Twitter. Han siger om sit forhold til sociale medier nu, at:

I midten af alting er mine sociale medier. Jeg har været på de sociale medier i så lang tid. Jeg har haft perioder, hvor jeg knap nok tweetede og perioder, hvor jeg tweetede hver dag – en million gange om dagen. Og det kommer bare naturligt, alt efter om jeg har brug for det eller ej. De sociale medier, koncerterne og at blive opsøgt på gaden – det føles alt sammen ret ens. Det føles på en måde bare som at hænge ud med sine venner. 

Der er i den grad sket meget siden 13-årige Troye Sivan postede sit cover af Supermodes “Tell Me Why” på Youtube. Han lægger i hvert fald ikke længere sketchy madlavnings-challenges og andet op. Alligevel har sangeren formået at opbygge en karriere, hvor hans personlige forhold til sine fans er i perfekt balance med hans professionelle arbejde. Det skyldes formentlig hans baggrund på SoMe, hvor han har været så vant til at dele ud af sig selv, og det er han overhovedet ikke stoppet med. Hans Instagram-profil er nu karakteriseret af søde billeder af hans hund og andre autentiske snapshots fra hans virkelighed. Han er i dag en af de største rendyrkede popstjerner i verden – og nok én af de få med sin integritet fuldstændig i behold. 
Overvejer du også at anvende de sociale medier som indgangsvinkel til din artistiske karriere og et talerør til dit publikum?

På det karrierefremmende forløb Innovative Artist Academy kan du lære mere om PR, marketing, brug af sociale medier og meget mere.